Coana mare se mărită

Personajele:

- CUCU: După vârstă ar trebui să fie un bărbat copt la minte, altminteri scund, chel, de profesie... casnic.
- DOAMNA CUCU: Nevasta și egala lui în drepturi, în realitate cu un cap mai mare ca dumnealui.
- COANA MARE: Mama dumneaei și soacra dumnealui. Debordantă și plină de energie, întotdeauna imprevizibilă în mișcări, într-un cuvânt, capul răutăților.
- HALVIȚĂ: Recidivist, răsfățatul penitenciarelor și spaima celor de bună credință, care pot fi luați drept gură-cască.
- FIRICĂ: fotograf - norocul lui cu ghinionul care se ține scai de el.
- ESCROCUL: Permanent în căutare de naivi pentru câștigul lui și al moralei.
- SUBOFIȚERUL: De fapt o tânără subofițer, de curând încadrată și care trece fără să răsufle dintr-un bucluc în altul.

Pe scenă mai apar doi brancardieri trași la indigo, niște țărani fruntași și vigilenți, recuzita mai apelează la tot felul de zgomote ciudate și la două coruri de gură-cască aflate în stradă. Toate din vina autorului.

Partea I-a

Spațiu larg mobilat convențional. Pe peretele din spate, o fereastră mare cu precizarea că în locul geamului se află hârtie de calc sau o folie de polietilenă pe care este desenată imaginea unui cunoscut bulevard bucureștean. În dreapta, bucătăria. În stânga, dormitorul. Partea centrală a scenei este ocupată de o masă și câteva scaune. La ridicarea cortinei, Cucu își face de lucru pregătind masa. În monologul său cu un ton pune întrebările și cu altul își răspunde. Poartă șorțuleț cu Donald și fredonează un cântecel naiv.


CUCU: Cucule pune masa că vine tovarășa noastră de la serviciu înfometată și n-are timp să aștepte. Da' ea e drăguță. De fapt e mai mult o doamnă decât o tovarășă. N-ai ce face, trebuie să recunoști. Mai ales dacă o fi avut și vreo ședință din alea, știi tu. Eh, dar când nu are ea ședință? (Răsfoind o agendă); Astăzi care va să zică "Avantajul muncii pregnant organizate pe faze și etape de producție în funcție de plan și perspective, de sus în jos, concomitent cu mobilizarea elanului creator și al entuziasmului de nestăvilit al oamenilor muncii, de jos în sus, cerință esențială pentru progres și bunăstare". (Mai citește o dată mormăind). Săraca nevastă-mea, d-aia umblă ea cu geanta plină de aspirine. (Tare): Să nu râzi Cucule, că nu e de râs. Nu! Așa să știi. E de plâns, asta e. Păi, nu? Soția ta e fruntașă și tu... (Se uită în oglindă): Caraghiosule! Cine e mă' caraghios? Eu? Tu, tu. Soția care este nu-i așa, baza societății, mama viitorilor tăi copii trebuie apreciată și respectată. Asta e soția ta! Adică a noastră. Cum a noastră, mă'? Eu știam că e numai a mea. Împărțim la bine, împărțim la rău, împărțim chenzina că altfel nu se poate. A cui chenzină? A ei, nu a mea. Munca mea nu este remunerată. Eu fac totul din pasiune. Din pură pasiune. De amorul artei. Așa să știi. Împărțim patul. Asta e: una caldă, una rece. Și mai departe nu mă interesează. N-o suspectez, n-o caut în poșetă, ce eu am nevoie de cucuie... De Cucu-ie cum are chelul de tichie... (Își pipăie creștetul capului)... de mărgăritare?... hm, mai știi?
(Pendula bate ora exactă. Din colivie iese un cuc strigând: "Cucule, Cucule!")
CUCU: Cine mă strigă?
Cucul pendulei cu ton de șagă: Cu-cu-le... Cu-cu-lee.
Cucu: Care ești mă' ? (Se uită în jur, sub masă, sub scaune, ridică șorțul): Aaah, tu erai mă' piticuțule? Să știi că iar m-ai păcălit, hai fă-te cuminte și intră la loc în colivie. Ăsta e rolul tău, n-ai ce face. La noi fiecare are rolul lui. Asta e. Eu am rolul meu, tu ai rolul tău. Un cuc e mai mare (arată la el), alt cuc e mai mic. Ni se umple lumea de cuci, nu alta. Nu te-ntreabă nimeni dacă-ți convine sau nu. Dar în schimb tu n-ai condică, n-ai ședințe, n-ai șef, nu tu învățământ politic, nu te scoate la muncă voluntară, nu te scoate când vin... cucii ăia mari în limuzine negre și cu sirenă. Domnești, nu alta. (Către public): Ăsta da, cuc fericit Sărmanul de el! Nu eu Cucu. Cu-cu! Eu cu-cu!

Se aude soneria.

CUCU: Da, mamăă!... A venit tovarășa noastră de la serviciu (deschide ușa soției).
DOAMNA CUCU: (Îmbrăcată tinerește, fustă nu pantaloni, se apleacă și-și sărută soțul pe frunte. Cucu se comportă ca un motan alintat): Ce mai faci măi Cuculeț? Ți-a fost dor de mine?
CUCU: Dor mărunt, dor mărunt.

Mișcare liberă. Doamna Cucu trece în dormitor, se schimbă, apoi în bucătărie, se aude robinetul, se spală. Reapare ștergându-se pe mâini. Stau împreună la masă care nu durează mult.

DOAMNA CUCU: Săracul de tine, să nu te topești de-atâta dor.
CUCU : Mai bine povestește-mi ce ai făcut azi la serviciu. Te-am sunat toată dimineața și centralista mi-a spus de fiecare dată: Sunați mai târziu, sunați mai târziu. Că pân-la urmă
m-am înfuriat și am întrebat-o: Da' Dumneavoastră până când stați acolo?
DOAMNA CUCU: Te-nșeli Cuculeț. La noi nu se stă. Se lucrează. Și încă tare de tot.
CUCU: Pe cine ai mai "lucrat", mamă? Nu vrei să te astâmperi?
DOAMNA CUCU: La turnătorie ne-a venit un macaragiu nou. Lucrează pe macaraua aia mare de zece tone.
CUCU: Aia la care-i spuneți voi "scroafa"? O scroafă de zece tone. Saturi cu ea un cartier întreg, nu alta.
DOAMNA CUCU: Scroafă dacă zici tu. Dar el e tânăr și drăguț foc. Macaragiul i-a dat fiecăreia dintre noi o garoafă.
CUCU: Și ție?
DOAMNA CUCU: Da, și mie.
CUCU: O garoafă?
DOAMNA CUCU: N-ai ghicit.
CUCU: Ți-o fi dat un trandafir?!
DOAMNA CUCU: Un buchet întreg, așa să știi.
CUCU: De trandafiri!
DOAMNA CUCU: De trandafiri.
CUCU: Ăsta nu e întreg la minte.
DOAMNA CUCU: De ce Cucule, să nu fie întreg la minte?
CUCU: Habar n-ai tu câți au pățit-o din cauza... trandafirilor.
DOAMNA CUCU: Nu ți-am spus?
CUCU: Ce mi-ai spus, dragă?
DOAMNA CUCU: Că e drăguț (Cucu bate darabana cu degetele pe fața de masă).
CUCU: Mă' ăsta vrea să-ți facă curte.
DOAMNA CUCU: Asta e.
CUCU: Lasă-l mă ' să se-nvețe minte!
DOAMNA CUCU: Măi Cuculeț dar tu nu ești gelos deloc?
CUCU: Ba da.
DOAMNA CUCU: Păi, nu se vede.
CUCU: Eh, păi asta e că nu se vede.
DOAMNA CUCU: Să știi că tot ce ți-am spus, este adevărat
CUCU: Da, mamă, știu. Afară de flori. Trandafirul este... floarea noastră națională, ce știi tu. Dar rezolvăm noi și asta. A trecut vremea când bărbații mai cumpărau încă flori pentru doamne, le cântau serenade sub balcoane, le închinau ode, se băteau în duel pentru dumnealor.
DOAMNA CUCU: Măi Cuculeț te pomenești c-ai prins șpilul.
CUCU (misterios): Cucule, fă-ți autocritica. Ia spune tu sincer de când nu i-ai mai cumpărat soției tale flori? Mândria noastră, turnătoarea familiei își dorește un buchet de flori. Dar nu vrea trandafiri că ăștia se ofilesc repede și mai ales înțeapă. În-țeapă, ai înțeles? (iese din cameră și se întoarce cu un buchet imens pe care-l oferă soției înălțându-se pe vârfuri pentru a o săruta).
DOAMNA CUCU: Pentru asta te iubesc eu pe tine, Cucule. Pari tu nersărat dar ești copt la minte.
CUCU: La fel ca pepenele, dragă: nu-i afli gustul dacă nu-l strângi în brațe. Dar nu prea tare că altminteri crapă și s-a zis cu el.
DOAMNA CUCU: Haiti!
CUCU: haiti!
DOAMNA CUCU: Și mai scoate odată șorțul ăla de pe tine că nu te-ai născut cu el de gât!
CUCU: Imediat, imediat mamă. Deformare profesioanlă.
DOAMNA CUCU: Ia exemplu de la mine. Eu numai la uzină sunt turnătoare. Acasă sunt o soție model. Model, nu alta.
CUCU: Mie-mi spui? Da' ce eu nu sunt fruntaș la locul meu de muncă? Sau nu-ți mai place cum gătesc și cauți motive pentru o strâmbă? Adică ce, dacă tu poți să fii soția mea și încă una model, eu de ce n-aș putea să fiu gospodina ta și încă una model? Sau mă consideri și tu un fel de... parazit? Fac alergie ori de câte ori aud cuvântul ăsta. Parazit social.
DOAMNA CUCU: Cuculeț, nu mai suferi dragule, că la urma urmei sunt și paraziți absolut necesari și de care nu te poți dispensa. Și eu n-am văzut nici un fel de parazit care să gătească așa de bine ca tine. Hai, te rog, nu mai plânge că-i inundăm pe vecini și-au să ne ceară evacuarea că-i cunosc eu. Ia închipuie-ți că te făcea mama doică la maternitate și cu salariul tău de-abia plăteam o bucătăreasă, căreia poate i-ar fi plăcut să mai și tragă la măsea sau să alerge după pensionari prin Cișmigiu. Asta zic și eu catastrofă, nu tu.
CUCU: M-ai convins, mamă. Mă duc să-mi leg iar șorțul de gât. (Își pune șorțul, se duce la bucătărie de unde se întoarce cu două cești aburinde de cafea).
DOAMNA CUCU: Ai găsit cafea? Te pomenești că e și naturală.
CUCU: Aroma e naturală, sută la sută, dar cafeaua...
DOAMNA CUCU: Aha!
CUCU: Cine bea cafea naturală, în fiecare zi, am citit în nu știu care ziar că ziarele de-asta scriu ca să băgăm la bilă, se urcă singur pe butuci. Adică este nocivă, nocivă cu litere mari. Din cauza asta eu nu fac abuz. Și uite ce bine mă conserv (Își bate bicepșii, pectoralii, își umflă pieptul teatral). Dinamită, nu alta!
DOAMNA CUCU: Nu crezi că la atâta dinamită, mai e nevoie și de puțin fitil? (Răsfoiește o carte, o pune la loc) Apropo de dinamită, dacă eu m-aș duce să lupt undeva pe front, n-are importanță unde...
CUCU: Aoleu, unde să te duci să lupți și pentru ce, mă rog?
DOAMNA CUCU: Nu asta e important. Să zicem pentru... revoluția mondială sau pentru eliberarea... eliberarea cui o fi de sub cine o fi eliberarea aia. Fiecare își eliberează vecinii de cine poate.
CUCU: Tu, ca mercenar? Am trăit s-o aud și p-asta. Sau în forțele ONU: Armata mondială a femeilor libere.
DOAMNA CUCU: Nu mă mai întrerupe, te rog. Și dacă ai rămâne singur acasă, cine te-ar mai proteja pe tine?
CUCU: Aah, nu se poate, nu se poate. Aș veni imediat după tine.
DOAMNA CUCU: Nu mai spune. Și de ce mă rog?
CUCU: Mi-ar fi dor de tine (Alintându-se). M-ai proteja de una, de alta, aș avea grijă de pușca ta, ți-aș unge cocoșu'...
DOAMNA CUCU: Bravo, Cucule: te-ai și repezit la pușca mea.
CUCU: Ssstai!
DOAMNA CUCU: Nu mă speria că trebuie să mă schimb după aceea.
CUCU: Am vrut să spun ceva și am uitat. Ce păcat că era tare amuzant.
DOAMNA CUCU: De unde știi că era amuzant, dacă nu mai ții mine?
CUCU: Știam, dar mi-a ieșit din dovleac.
DOAMNA CUCU: Notează Cuculeț pe o bucată de hârtie deh, că anii trec.
CUCU:Nu, că nu m-am ramolit. Știu eu. Mi-am adus aminte. Ce bine că mi-am adus aminte! Așa, cum să nu, păi se putea...?
DOAMNA CUCU: Mor de curioasă, nu alta.
CUCU: Dimineață am avut un spectacol. Sus la deputata.
DOAMNA CUCU: Haiti! Iar s-a mai certat cu cineva.
CUCU: Aș, de unde. S-a dus bărbatu-său să țină o conferință la clubul din cartier. Învățămât și educație.
DOAMNA CUCU: Conferință? Despre ce?
CUCU: Noroc cu mine că sunt întotdeauna bine informat. (Scoate din buzunar o hârtie mototolită pe care o citește silabisind). Despre "Superioritatea relațiilor de familie întemeiate pe raporturi de stimă reciprocă și afecțiune asemenea în comparație cu starea decăzută a instituției familiei burgheze în societățile bazate pe exploatarea omului de către... de către..." alt om, nu?
DOAMNA CUCU: M-ai dat gata. Dar nu văd unde este spectacolul.
CUCU: Păi, tocmai aici e că în timp ce bărbatu-său trebuia să țină conferința cu argumente teoretice, ea tocmai primise vizita unui personaj masculin, exact ca în familiile alea decăzute burgheze... Ai înțeles, nu?
DOAMNA CUCU: Să n-aud de tine că ai tras cu urechea.
CUCU: Nu-ți stric eu ție dosarul cu mărunțișuri d-astea, mamă, doar mă cunoști.
DOAMNA CUCU: Atunci de unde știi atâtea amănunte?
CUCU: Stai că ajung eu și acolo. Când i s-a dat cuvântul, bărbatu-său și-a căutat conferința în toate buzunarele că nici el nu putea să țină minte ditamai titlul, cu un titlu ca ăsta poți să omori toți elefanții neștiutori de carte dintr-o junglă, și-a căutat cum ziceam conferința prin toate buzunarele dar n-a găsit decât sandwichiul lui cu slănină de două' ș' doi că din aia de optsprezece nu se mai găsește de la un timp. Și atunci...
DOAMNA CUCU: Și atunci...
CUCU: A venit acasă după conferință iar musafirul și-a luat tălpășița prin spărtura de la ghena de gunoi.
DOAMNA CUCU: Ce soartă tristă mai au și cavalerii în ziua de astăzi! Să-și găsească salvarea în ghena de gunoi. Nici nu-ți vine să crezi. Se adunase multă lume?
CUCU: Ca la circ, nu alta. Și fiecare își da cu părerea și comenta în fel și chip. Unii spuneau că deh, la așa conferință, așa căsnicie: adică model! Alții dădeau vina pe ea că a devenit rea de muscă tocmai acum când trebuia să se cumințească. Alții că musafirul e de vină, dacă se grăbea și el un pic, scăpa de belea.
DOAMNA CUCU: Amuzant,amuzant.

Se aude soneria. Cucu tresare speriat. Se dezmeticește, vrea să pornească glonț spre ieșire dar îl oprește autoritar soția care apoi iese din scenă. Se aude în sottovoce un dialog galant purtat cu un bărbat, în vervă. Râs spumos. Cucu fierbe. Doamna trece veselă și bine dispusă fredonând aria amorului din Carmen, intră în dormitor, închide ușa. Zgomote ciudate, nedeslușite. La Cucu, privire de copil neajutorat. Încearcă să se apropie în vârful picioarelor de ușă dar de fiecare dată este readus la realitate de vocea Doamnei Cucu: Ce vrei să faci Cuculee? Apoi vrea să se uite de la distanță pe gaura cheii. Vocea soției: Cucule, nu e frumos să fii prea curios.

CUCU: Iar a pus-o cu roatele în sus. Acum o umflă. Acum îi drege clopoțelul, să vezi.

Se deschide ușa, apare Doamna Cucu purtând bicicleta de ghidon.

CUCU: Iar vrei să pleci, nu-i așa?
DOAMNA CUCU: Da, avem o acțiune foarte importantă: crosul viitoarelor mame. Știi, am fost alese numai noi, cele mai tinere, care intenționăm să devenim mame în viitorul apropiat. În viitorul foarte apropiat. Ințelegi?
Cucu: Păi dacă vrei să devii mamă, stai acasă, nu te duci la cros.

Doamna Cucu iese din scenă. Cucu se apleacă și mai deretică puțin în urmă. Soneria. Temur zvâcnit la Cucu. Deschide ușa un personaj straniu într-un pardesiu de circ în carouri. Partea din față a pardesiului este mai scurtă, în timp ce partea din față atinge podeaua. Poartă cu el un pachet de catifea de vreo doi metri.

ESCROCUL: Bu-bu-bu... Bună zi-zi-zi... noroc dom'le.
CUCU: Ce mai e și cu paparuda asta aici? (Tare): Târgul Moșilor la Obor neică, nu la mine acasă.
ESCROCUL: N-a... n-a... n-a...
CUCU: Ce-mi dai, mă'?
ESCROCUL (opintindu-se): N-a... n-a...
CUCU: Na-ți-o frântă că ți-am dres-o!
ESCROCUL (negație): N-a... n-a... n-a...
CUCU: Na, că mi-am găsit beleaua!
ESCROCUL (Cuvintele întregi le pronunță repezit): N-a văzut Pa, n-a văzut Pa... N-a văzut Parisul ce-ai să ve... ce-ai să ve... ce-am să-și arăt eu ție.
CUCU: Uite că se poate.
ESCROCUL: Te fac in... te fac in...
CUCU: Nțâ! Cânepă vreau.
ESCROCUL: Te fac in... te fac in...
CUCU: Incognito.
ESCROCUL: Te fac in... te fac in...
CUCU: Indian tonic.
ESCROCUL: Te fac in...te fac in... te fac nevăzut dom'le.
CUCU: Neneee, nevăzut dom'leee.
ESCROCUL: Te fac ne... te fac ne... te fac invizibil dom'le, asta e.
CUCU. Nevăzuut?!
ESCROCUL: Nici rada... nici rada...
CUCU: Nici Rada baba, nici baba Rada.
ESCROCUL: Nici rada... nici rada... nici radarele NASA nu te mai detec... detec... nu te mai prind.
CUCU: Stai așa că se schimbă modificarea. Dar dacă nu te grăbești un pic, să știi că aici facem revelionul.
ESCROCUL: Te fac re... te fac re... te faci iute, asta e.
CUCU: Gata. Dă-i drumul.
ESCROCUL: Asta co... asta co... da' plătești.
CUCU: Nu cred până nu mă văd... invizibil. Asta e.
ESCROCUL: Stai un pic, stai un pic... stai un bob zăbavă.
CUCU: Cât costă mă' chestia asta?
ESCROCUL (imaginând un teanc de bancnote): Uite-atât.
CUCU: E cam mult dar să vedem dacă merită (aduce o casetă din care scoate banii).
ESCROCUL: E prea pu... e prea pu...
CUCU: Prea puțin? Știi că ești și pretențios pe deasupra?
ESCROCUL: Mai pu... mai pu... mai pu-pu... Înc-odată atâta.
CUCU: Hai că ne-am înțeles (mai adaugă ceva bani). Dar mai repede că oamenii ăștia (arată spre sală) se grăbesc să știi.

Escrocul deschide coletul din care formează la repezeală un fel de cabină improvizată cum sunt cele de probă din magazinele de confecții. Interiorul celor trei pereți și partea de jos, din catifea neagră.

ESCROCUL: Ești ga...ga... Ești ga... ga... Ești pregătit? (Intră în cabină și începe să se dezbrace lent): A-bra... a-bra... a-bra...
CUCU: Alege și tu un cuvânt mai ușor din două, trei silabe ca la școală. Ce să-i faci? Dacă elaborezi așa cum o faci tu, te adaptezi la situație.
ESCROCUL: A-bra... a-bra... ca-dabra! (Pe ultima silabă se face nevăzut).
CUCU (stupefiat): Bâlbâiță... unde ești mă'? Arată-te din nou. Îl caută prin încăpere). Unde ești mă'? Noroc că nu te-am trecut în cartea de imobil că n-o mai scoteam la cap cu sectoristul. Sau ce mă făceam eu la recensământ? Unde-ai dispărut mă'...? (În diverse puncte ale scenei, apoi în sală se aude intermitent: Cu-cu Cu-cu!
CUCU: Dacă nu te arăți una două îți dau foc la drăcovenie. (Scoate și aprinde bricheta).
ESCROCUL: (reapărând în interiorul cabinei sale improvizate): Cu-cu!
Cucu: Unde ai fost mă' împestrițatule că ți-am dus dorul? (Escrocul își pune pardesiul și iese din cabină).
ESCROCUL: Te inte... te inte... te inte... vrei și tu la fel?
CUCU: Mă dau în vânt, nu alta.
ESCROCUL: Mai dai niște ba... mai dai niște bani ca să te fac ne... ca să te fac ne... ca să te fac invizibil, asta e. Dacă nu... dacă nu... să știi că rămâi așa toată viața ta.
CUCU: Nici prin cap să nu-ți treacă o chestie ca asta. (Rămâne totuși pe gânduri). Toată viața zici?!... Uite pun ultimii bani din bugetul familiei și trecem în regim de alimentare exclusiv pe bază de biscuiți, timp de un an.

Escrocul ascunde banii și-l conduce pe Cucu în interiorul cabinei.

ESCROCUL: Zi: a... zi a...
CUCU: A...
ESCROCUL: A-bra...
CUCU: ...cadabra!
ESCROCUL: Bravo. Să știi că nu te mai v...v... văd. (Se preface a-l căuta după faldurile draperiei, pe sub scaune, prin sală). Uuu... Unde te-ai ascuns domnu' Cucu?
CUCU: Cu-cu. Cu-cu... (Convins cănu-l zărește nimeni, face o serie de giubușlucuri copilărești, îl imită pe Escroc, se ascunde în spatele lui, și altele).
ESCROCUL: Nu mă sss... peria. (Mimează spaima). Nu mă sss-peria că plec și gata.
CUCU: Cu-cu. Cu-cu.
ESCROCUL: Domnu ' Cucu. Domnu' Cucu...
CUCU: Eu sunt in... eu sunt in...
ESCROCUL: in... in... incognito???
CUCU: Eu sunt in... eu sunt in...
ESCROCUL: Indian tonic???
CUCU: Invizibil! Se vede asta cu ochiul liber.
ESCROCUL (aparte): Uite cucu! (tare) M-ai bă... tut. Ești mai ta... ești mai ta... ești mai tare ca Ulise și mai bun ca mine .

Se aude soneria. Cucu privește încântat spre ușă. Escrocul disperat nu mai știe unde să se ascundă. Trece în spatele lui Cucu. Intră Tânăra Subofițer.

TĂNĂRA SUBOFIȚER: Bună ziua domnule Cucu.
CUCU: (se adresează Escrocului):Pleacă de aici că pe mine nu mă vede.
TĂNĂRA SUBOFIȚER: De ce să nu văd, crezi că am albeață?!
CUCU: Cu-cu. Cu-cu. Pe mine nu mă vede, pe mine nu mă vede.
ESCROCUL: Sărmanul Cucu!
CUCU: Nu mă vede, nu mă vede. (Tinerei subofițer): Nu mă vedeți, nu mă vedeți, nu-i așa? Cum să mă vedeți dacă eu sunt...
TĂNĂRA SUBOFIȚER: Cum te văd și cum mă vezi.
CUCU: Cum să mă vedeți dacă nu mă vedeți că eu sunt... eu sunt...
TĂNĂRA SUBOFIȚER: Tras pe sfoară, asta sunteți cetățene Cucu.
CUCU: Păi eu nu sunt... (Dezamăgire) invizibil?!
TĂNĂRA SUBOFIȚER: În nici un caz. V-a tras în piept escrocul ăsta mic și chel.
CUCU: M-ai păcălit, mă'?!... M-ai păcălit mă'?! Așa care va să zică. Hei, las' că-ți arăt eu ție să mai păcălești oamenii cinstiți și care își văd de treburile lor.

În tot acest timp Escrocul care căutase să pună între el și omul legii o distanță asiguratorie, îl vede pe Cucu furios și caută el protecția Tinerei Subofițer.

CUCU: Te strâng de gât,nu alta (gest semnificativ). Ai înțeles mă'? (Pândă prelungită și plină de semnificații).
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Dac-ai ști de când te caut drăgălașule. Drăgă-lașule! (Îl ia de guler).
Escrocul se ascunde în interiorul paravanului, își dezbracă pardesiul și dispare. Derută. Nici tinerei subofițer nu-i vine să-și creadă ochilor.

În cele din urmă aceasta trage paravanul în golul căruia se vede escrocul ghemuit și având cusută pe spate o dublură de catifea neagră ca a paravanului protector. Costumul tărcat îl face și mai ridicol.

ESCROCUL: Aoleu, m-ai prins!
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Dacă n-a mai prins, sigur că te-am prins

Escrocul caută să se eschiveze în permanență. Sare pe pervaz și deschide fereastra. Privește în gol. Amețeală. Din stradă se aud distinct două grupuri de voci: una în dreapta și alta în stânga.

COR STÂNGA: Caaa-de.
COR DREAPTA: Nu caaa-de.
COR STÂNGA: Caaa-de sigur.
COR DREAPTA: Nu caaa-de sigur.

Scenă fixă. Escrocul se clatină din ce în ce mai tare și în cele din urmă cade în gol. Confuzie totală. Se aude un fluierat sinistru asemenea unui proiectil urmat de o bufnitură înfundată. Impact cu zgomot de geamuri sparte.

COR STÂNGA: A căzut!
COR DREAPTA: Al vostru este!
COR STÂNGA: Îi luăm pantofii.
COR DREAPTA: Noi îi luăm haina.

La căderea escrocului, tânăra subofițer iese zorit însoțită de Cucu, scena rămânând o clipă goală. Apoi zgomot de pași urcând. Intră brancardierii gemeni, îmbrăcați la fel, în sunetele triumfalului din Aida. Pe brancardă se află escrocul cu mâinile și picoarele gipsate. Stă în capul oaselor pe un carton sau ceva asemănător care nu se vede, astfel că în momentul în care brancardierii vor trânti targa, acesta se va "turti" comprimându-se. În urma lor Cucu și tânăra subofițer. Pașii brancardierilor acordați pe muzică, legănându-se. Escrocul - mină veselă. În mijlocul scenei el este acela care oprește convoiul cu autoritate.

ESCROCUL: Bravo băieți! Mi-a plăcut. Încă o dată.

Brancardierii o iau înapoi cu spatele. Mers sacadat, triumfalul descompus de la coadă spre cap. Ajung la ieșire și revin în mijlolcul scenei.

ESCROCUL: Gata.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Gata.
BRANCARDIERII: Gata.

Brancardierii dau drumul la targă. Apoi o răstoarnă. La ieșire își aduc aminte de ceva și se întorc. Cuplu cu joc siamez într-o permanentă completare. Prescurtăm cu Br. 1 și Br. 2.

Br. 1 (lui Cucu): Plata jupâne.
Br. 2 (escrocului): Plata jupâne.

Br.1 + Br. 2: Dacă n-aveai norocul să venim noi repede, care suntem băieți cumsecade și săritori, cine știe cât ar fi trebuit să aștepți în spatele blocului ăsta în care oamenii se aruncă pe fereastră ca într-un bazin de înot.

Interpelații plătesc.

Br. 1 (escrocului): Scoate tăticu' ceva din portofel că doar nu te-am cărat pe degeaba în cârcă.
ESCROCUL: Păi,... am plătit.
Br. 1: Sorry bătrâne, dar nu mie.
Br. 2 (lui Cucu): Dumneta stai așa de lemn Tănase? Dac-ai ști câți bani dau eu pe medicamente că am o spondiloză de toată frumusețea.

Interpelații plătesc din nou dar fără tragere de inimă. Brancardierii pornersc simultan dar la ușă se opresc.

Br. 1: Dacă mai are cineva de gând să sară pe fereastră...
Br. 2: Să ne chemați tot pe noi.
Br. 1 + Br. 2: Dacă săriți mai des și faceți abonament, să știți că vă costă mai puțin. Acordăm reducere (ies).
TÂNĂRA SUBOFIȚER (escrocului): Restituie banii părții reclamante.

Escrocul se execută. Cucu numără mulțumit banii recuperați. Tânăra subofițer cheamă pe fereastră brancardierii care se reîntorc. Joc liber.

TÂNĂRA SUBOFIȚER: Hai să-l ducem cu targa că altfel n-avem cum. Și așa văd că-i place.
ESCROCUL: Iar mă plimb, iar mă plimb.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Nu prea mult. Numai până la dubă și atât. (Destindere).
CUCU: Uff, mă doare capul. Bine c-am pus din nou mâna pe bani că era groasă.

Într-un moment de neatenție intră Halviță. Negru până la confuzie, luciu de Gladys, cămașă cu fireturi, pălărie mare tip cow boy, medalion reprezentând o cioară purtătoare de noroc. Trage cu coada ochiului după șterpelit. Se ascunde sub masă.

CUCU: Când o veni nevastă-mea și i-oi povesti, nici n-o să mă creadă. (Halviță pune mâna pe casetă și o golește). Caseta... unde e caseta? (Halviță o plasează la vedere). Aa-h, uite-o. Se vede treaba că sunt obosit, surmenat. Trebuie să-mi iau și eu concediul legal de odihnă. Face parte din drepturile omului. Să mă trimită doamna Cucu la mare că mă dă gata astenia. Și asta (caseta) trebuie să stea la loc sigur nu așa la îndemâna oricui. (Trece dincolo, apoi se întoarce): Noroc că am încuiat-o în șifonier. Acum banii sunt în siguranță.

Halviță face mai multe numere ascunzându-se fie după Cucu, fie încercând să escaladeze și el fereastra. Cucu parcă miroase ceva și se întoarce brusc. Se freacă nedumerit la ochi până nu-l mai zărește.

CUCU: Nu v-am spus eu? Munca intelectuală, mai ales când faci abuz, duce întotdeauna la astenie. Hai să-mi revin că se întoarce doamna Cucu și mă găsește prinzând muște. Am prins-o! Hoop! Uite-așa. Hoop! Am prins-i și p-asta. Hoop! Asta a fost mai hoață și mi-a scăpat.

Halviță pe pervazul ferestrei.

CUCU: Stai așa!
HALVIȚĂ (se uită în toate părțile): Cu mine vorbești?
CUCU: Sigur că da, circari am avut, de sticleți (arată la cap) nu mă plâng, acum, marocanii mai lipseau. Mă' tu ești din Legiunea străină? Ce cauți aici mă' teroristule? (Halviță nemișcat, nu scoate un cuvânt). Vorbește mă; ce ești împăiat?
HALVIȚĂ: Ce-ai cu mine dom'le? Mă cunoști de undeva?
CUCU: Ce cauți tu ziua în amiaza mare în casa omului cumsecade, mă? Ce e cu tine aici și cum te cheamă?
HALVIȚĂ: Eu?
CUCU: Da, tu, ce cauți mă' aici?
HALVIȚĂ: Magazinul Victoria.
CUCU: Magazinul Victoria?!
HALVIȚĂ: Magazinul Victoria. Ce ești surd? Ia uite dom'le că nu mai are omul voie să caute magazinul Victoria și pace.
CUCU: Mă' tu ești zdravăn?
HALVIȚĂ: La bibilică?
CUCU: La bibilică. La bibilică.
HALVIȚĂ: Să-ți spun un secret. Eu sunt zdravăn sută la sută dar lumea crede că nu sunt. Să mori de râs, nu alta.
CUCU: Măi, dacă ești zdravăn așa cum pretinzi tu, atunci dă-te jos de pe fereastră că nici un om cu scaun la cap nu caută magazinul Victoria la mine acasă. (Îl conduce strângându-și cordial și de mai multe ori, mâinile). Mi-a părut bine de cunoștință.
HALVIȚĂ: Mai ales, mie.
CUCU: Mai ales ție, ce?
HALVIȚĂ: Mai ales mie mi-a părut bine de cunoștință. Simpatic ești dom'le. Hai să ne întâlnim mi des că nu strică.
CUCU: I-auzi dom'le magazinul Victoria. Dacă-i spui cuiva zice căaicollivia pllină. Plină cu sticleți. Sau poate că el venise după ciordeală? Norocul meu c-am încuiat caseta cu banii și am ascuns-o în șifonier unde nu mai dă nimeni de ea. (Străfulgerare) ia sămă asigur eu încă o dată. (Aduce caseta, o deschide). Goală! Goalăăă! Și înăuntru o carte de vizită. (Citește) "Pe aici o trecut Halviță". Bine că acum știu și cum îl cheamă dar am rămas iar fără bani. Pe aici a trecut, sigur că da, doar eu l-am condus. Îmi vine să-mi trag singur palme.

Halviță se reîntoarce, pătrunde ferit și încearcă să se facă nevăzut cu ditamai pendula.

CUCU: Vine hoțul la mine, îmi fură banii și eu îl conduc politicos până la ușă, ne strângem mâinile de mai multe ori și ne despărțim ca între prieteni. Da' mare nătărău am fost. (Îl zărește). Stai așa!
HALVIȚĂ: Așa stau împărate.
CUCU: Să nu miști deloc!
HALVIȚĂ: Să nu miști deloc!
CUCU: Tu să nu miști.
HALVIȚĂ: Nu, nu, întâi tu să nu miști. Și pe urmă mai vedem.
CUCU: Mă' cu tine vorbesc și să nu te miști deloc. Pe bune.
HALVIȚĂ: Să moară țiganaca aia bătrână dacă m-oi mișca, na, îți place?
CUCU: Să nu faci ură de rasă că ești la mine acasă nu la tine. Ai auzit? Dă-mi banii și-ți dau cartea de vizită înapoi. Poate ți-o mai trebui și la alți fraieri.
HALVIȚĂ: Păstreaz-o ca amintire, cadou din partea firmei că mai am un buzunar plin. (Îi arată). Dacă vrei îți ofer și un autograf. Gratuit să știi că eu sunt generos, nu ca alții. În semn de adâncă prietenie, cu toată stima. Și jos semnez, Halviță, cu litere mari. Că eu numai așa știu să scriu. Și să nu mă iei pe mine cu ura de rasă sau alte chestii din astea subțiri, că nu ține. Tu nu vezi ce medalion am eu la gât? Mie cioara îmi poartă noroc, așa să știi.
CUCU: Dă-mi banii, ce mă fac eu fără bani?
HALVIȚĂ: Nu mai ai bani? La muncă! Cine nu muncește, nu mănâncă.
CUCU: Dă-mi mă' banii și ia-ți cartea de vizită.
HALVIȚĂ: Eu respect condiția profesiei mele. Peste tot pe unde trec, las loc de bună ziua. Adică una carte de vizită semn că mă mai întorc și să știe oamenii că au de-a face cu un tip stilat. Așa mi-am făcut o droaie de prieteni.
CUCU: Dă-mi dom'le banii odată că-mi ies din fire.
HALVIȚĂ: Ca să vezi că țin la dumneata fiindcă-mi ești simpatic, uite că nu ți-i dau pentru că numai griji ai din cauza lor. Nu mă știu eu pe mine?
CUCU: Dă-mi-i, că banii se câștigă geu.
HALVIȚĂ: Mie îmi spui? Dac-i ști ce greu fac eu rost de bani, m-ai compătimi, nu alta.
CUCU: Daaa? Și eu ce să fac acum, că dacă observă nevastă-mea, sunt un om pierdut.
HALVIȚĂ: Faci ore suplimentare și-i pui la loc.
CUCU: Dă-mi dom'le banii. Intri așa în casa omului neanunțat, întrebi de magazinul Victoria și pleci cu buzunarul doldora de bani?! Păi, unde ai mai văzut așa ceva?
HALVIȚĂ: Mă dau bătut.
CUCU: Nu-i așa că-mi restitui banii?
HALVIȚĂ: Ce e drept, e drept. Trebuie să recunosc că fraieri așa ca dumneata, nu te supăra că ți-o spun verde în față, mai rar!
CUCU: Dacă nu-mi dai banii, îmi face hara-kiri doamna Cucu.
HALVIȚĂ: Ooh, asta e o adevărată onoare. Cade în sarcina celui mai bun prieten.
CUCU: Dă-mi mă' banii că te strâng de gât. Când mi se pune mie pata,...
HALVIȚĂ: FĂRĂ VIO-LEN-ȚĂ! FĂRĂ VIO-LEN-ȚĂ că sar pe fereastră.
CUCU: Dacă sari și tu pe ferestră, ajung la balamuc. Îmi ajunge unul pe ziua e azi.

Escaladează brusc fereastra. Fără pendulă, bineînțeles.

COR STÂNGA: Stați așa că mai sare unul.
COR DREAPTA: ăsta e al doilea. (Halviță se clatină).
HALVIȚĂ: Lasă-mă domnule să plec. Habar nu ai dumneata câte vizite mai am eu de făcut până diseară. Ce crezi că munca mea e chiar așa floare la ureche? Ia uită-te domnule câtă naivitate la oamenii ăștia, care zic că sunt în toată firea!
COR STÂNGA: Lu' ăsta-i luăm pălăria.
COR DREAPTA: Și noi medalionul. (În tot acest timp, Cucu s-a mișcat deznădăjduit prin cameră frângându-și mâinile).
CUCU: Nu sări domnule că fereastra mea nu e trambulină pentru sinucigași. Și nici nu am autorizație de la primărie pentru așa ceva. Te văd om serios. Vrei să-mi faci belele? Am și eu o reputație în cartier ca tot omul, nu? Hai, te rog, dă-te jos că ne-mpăcăm noi.
HALVIȚĂ: Numai dacă-mi lași banii.
CUCU (nervos): Sări odată dar lasă-mi banii...
HALVIȚĂ: Păi, dacă-ți las banii, de ce să mai săr? E la mintea cocoșului, nu? Nu ți-am spus eu că sunt zdravăn la bibilică dar lumea nu mă crede?!
CUCU: Până jos te faci praf (conciliant) și e păcat de tine că ești om tânăr și foc de drăguț.
HALVIȚĂ: Nu umbla cu prafuri că mă grăbesc. Lasă-mă să plec.
CUCU (neputincios, rugător): Hai, vino-ncoace, te rog, și te las să pleci cu banii. C-așa am făcut eu toată viața, am pierdut și ce brumă câștigasem.
HALVIȚĂ: Goange Cucule, vrei să pui laba pe mine. Mai bine o iau pe scurtătură că uite se înserează și noi discutăm aici ca la Geneva despre dezarmare.
COR STÂNGA: Dacă nu mai sare nimeni, plecăm.
COR DREAPTA: Întotdeauna se mai găsește câte unul cu pinioanele supraîncălzite, așa că noi mai așteptăm.
COR STÂNGA: Atunci așteptăm și noi.

Halviță se leagă singur la ochi cu o eșarfă, se mai balansează puțin, face un semn melodramatic cu mâna și își dă drumul în gol. Aceleași efecte sonore. Cucu se uită disperat în urma lui. Zgomot de pași pe trepte. Încordare. Apar brancardierii cu halatele mult mai scurte de data asta, îmbrăcate pe dos și încheiate la spate. Targa a fost și ea redusă ca dimensiune așa că Halviță de-abia-și menține echilibrul. Fond muzical, un cântec de petrecere. În mijlocul scenei brancardierii ridică targa la subsuori și o trântesc cu putere de podea. Urmează tânăra subofițer. Când o zărește, Halviță începe să se vaite. Apoi fuge constant din calea sa. Halviță are hainele șifonate și rupte ca vai de lume. Brancardierii pleacă fără targă, se întorc de la ușă, o iau și vor să pornească față în față, apoi spate în spate, până când unul dintre ei o smucește trăgându-și coechipierul după el.

Br. 1 (lui Halviță): Te văd om subțire, de mătase cum se zice. Dacă te-aș refuza, aș face o mare greșeală
HALVIȚĂ: Dar voi nu munciți pe bani mă' sau pe nasturi?
Br. 2: Aoleu, să nu mai vorbim de funie în casa lui'... domnul Cucu. (Halviță plătește lui br. 1). Plătește și-ți vând un pont. (Halviță plătește și br. 2) Dacă nu te cumințești, vezi că te așteaptă niscai belele.

După aceeași metodă, brancardierii iau bani și de la Cucu.

Br. 1+ Br. 2: Mai repede, mai repede că în timpul ăsta cine știe câți nebuni așteaptă să-i ridicăm și pe ei (din ușă:) și dacă mai aveți nevoie de noi, ați văzut: serviciu ireproșabil. Firmă cu pretenții. Acum, cine e la rând?
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Ce e, Halviță? Acum nu te mai doare nimic?
CUCU: Mă' Halviță, te-a întrebat legea ceva, nu onorezi interviul?
HALVIȚĂ: Nu răspund și pace. Uite-așa că nu vreau. Cine ești tu să-ți răspund dacă nu vreau?
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Eu sunt plutonierul Teleagă. Te-leagă! Ai înțeles, Te-leagă, nu alta.
HALVIȚĂ: Aoleuuu maăăă, aoleu mamă, la așa nume nici nu puteai să-ți alegi altă meserie. Parcă te-ar fi botezat Codul penal.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Și de-aia te uiți tu la mine așa de languros?
HALVIȚĂ: Cum să nu mă uit mânca-te-aș. Dac-ai ști cum semeni cu mama. Să moară țiganca aia bătrână dacă te-oi minți.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Lasă-te de bancuri și de ciordeli Halviță. Nu-ți ajunge câtă pușcărie ai făcut tu până acum? (Scoate cătușele). Cum e la pușcărie, mă' Halviță?
HALVIȚĂ: Îți spun numai dacă vrei să facem schimb de roluri.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Da' ce crezi tu că noi avem timp să ne jucăm aici de-a hoții și vardiștii?!
HALVIȚĂ: Pușcăria e ca o glumă tâmpită. Seamănă cu bășina dracului, vine prea repede și durează întotdeauna mai mult decât trebuie.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Și atunci de ce nu te lași mă' Halviță de glume tâmpite? Nu e păcat de tine? Îmi dau seama că n-ai s-o duci ușor dar nu am ce-ți face.
HALVIȚĂ: Și atunci ce vrei sămă fac, turnător? Săpător? Eu sunt un tip subire, nu se vede?
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Bine că știi măcar ce te așteaptă.
HALVIȚĂ: Aoleu, Poarta Albă mă mănâncă. Tăticu' nostru Despinoiu o fi ieșit la pensie? Așa zicea el săracul: Mă' cine bea o dată apă de la Poarta Albă, sigur se mai întoarce. Oh,și câtă dreptate avea! Dar nici prea rău n-o să fie, să știi.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Serios?
HALVIȚĂ: Pe onoarea mea de recidivist. Să știi că pe cuvântul unui recidivist se poate pune întotdeauna bază: șef de cameră șef de cameră, pat jos că la cucurigu mă ia amețeala și acolo stau numai husenii, brigadier brigadier că pe cadre cine să le ajute dacă nu noi ăștia care suntem baza în penitenciare? Numai spun că veselarii sunt frații mei. Ei cu mine au crescut și eu i-am băgat în pâine. Cu turtoiul o să fie mai greu, da' nu se moare din asta. Păi?
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Atunci eu zic să ne grăbim.
HALVIȚĂ: Să ne grăbim că se face apelul de seară și mă dă absent.
CUCU: Și banii mei?
HALVIȚĂ: Are dreptate și mititelu' ăsta. Ia dom'le banii. Și cum m-am bucurat eu de ei, așa să te bucuri și dumneata. (Restituie banii lui Cucu. Cucu îi înapoiază o parte din ei).
CUCU: Ține, mă' poate nu are cine să te caute la "mititica". Ai avut dreptate că banii aduc numai belele. Că de la ei ți se trage.
HALVIȚĂ: Îi iau bătrâne și n-am să te uit. Pe cuvântul meu de recidivist că n-am să te uit. Când m-oi libera facem schimb de experiență. Nu știam eu de ce mi se zbătea dimineață ochiul stâng, curat ghinion nu alta. Parcă-mi spunea cineva c-am ieșit din "formă", că nu mai sunt în mână. Dar nu credeam să cad așa de repede. Mi-a dat scorpia aia bătrână în cafea, zâmbea a lămâie și zicea: Noroc pe capul tău Halviță. Ai drum deschis. Drum deschis dar cu duba închisă. Nu era mai bine să mă fi lăsat păgubaș?
CUCU + TÂNĂRA SUBOFIȚER: Și de ce nu te-ai lăsat păgubaș?
HALVIȚĂ: Eu sunt un om activ și nu pot să stau locului. Azi nu "produsesem" nimic. Dacă știam așa, mai bine mă duceam la gară.
CUCU: Și ce să faci tu la gară?
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Și ce să faci tu la gară?
HALVIȚĂ: Ce să fac eu la gară?
CUCU + TÂNĂRA SUBOFIȚER: Ce-ai fi făcut tu dacă te duceai la gară?
HALVIȚĂ: Daaa? Ce aș fi făcut eu dacămă duceam la gară? Atunci ochii la băiatu'

Halviță întinde amândouă mâinile. Pe scenă lumina se face din ce în ce mai mică. Apoi se reaprinde treptat într-o altă nuanță. Zgomot de fond, forfota gării și motivul muzical "M-a făcut mama oltean" care precede anunțurile. Pentru mai mult efect, plecarea trenului poate fi anunțată și într-o limbă străină.

CRAINICA: Atențiune, atențiune, trenul internațional Fârțănești Expres în direcția Paris gara de Est, pleacă din stație peste cinci minute. Trenul face escală la Dâlga și la Gușa Mare. Rudele și prietenii care au condus pe călători la gară, sunt rugați să coboare din vagoane.

În gară continuă mișcarea și zgomotul de fond. Pe scenă pătrunde un grup de țărani cu căciuli țuguiate și coșnițe de zarzavat. Înaintează prudent, doi câte doi conduși de un lider al lor. Acesta îl zărește pe Halviță și ridică brusc amândouă mâinile în sus.

LIDERUL GRUPULUI DE ȚĂRANI: Fraților: Alarmă de gradul zero! O vinit Halviță!
ȚĂRANII (în cor): O vinit Halviță! O vinit Halviță!

Țăranii coboară coșnițele de pe umeri și fiecare din ei își ia căciula din cap încercând să o protejeze cât mai sigur fie la spate, fie sub braț, fie între genunchi sau în alt fel. Vigilență la vârf.

HALVIȚĂ: Las' că vă prind eu altă dată fruntașilor. Acum hai să zicem că nu e loc și basta. Ziua mea neagră. Grăbiți-vă la piață că v-așteaptă clasa muncitoare cu buzunarele pline cu sute. Cu-sute, ați înțeles? Așa să știți.

După ce își rostește cu acreală replica, Halviță părăsește scena cu coada între picioare.

TÂNĂRA SUBOFIȚER: Nici la gară nu ți-ar fi mers, Halviță. Tot la dubă ajungeai.
HALVIȚĂ: S-au firitisit și țăranii dom'le. Asta e. Dar până mă-ntorc eu le slăbește lor vigilența și atunci e de mine. Să vezi cum îi las eu fără țuguiate pe 'mnealor, pe... fruntașii ogoarelor, (Scărpinându-se amărât în cap) No, hai să mergem că acolo unde nu este cap... (Întinde mâinile și i se pun cătușele).

 

Partea II-a

Dormitor spațios. Patul perpendicular pe peretele din dreapta. In mijloc masa, șifonierul în stânga. Fereastră mare pe peretele central. Într-un colț o masă de toaletă și o etajeră cu câteva cărți. La ridicarea cortinei, Cucu îl conduce pe Firică, acesta purtând un aparat rudimentar de fotografiat. Culcată în pat mireasă, coana mare.

CUCU: (afectat, grav): Domnu' Firică, vă rog să vă faceți datoria cum știți Dvs mai bine. Să păstrăm și noi o amintire frumoasă de la...(Emoție).
FIRICĂ: Imi cunosc foarte bine meseria domnu' Cucu. Pe mine mă cheamă la toți morții din cartier. Să nu aveți nici o grijă.
CUCU: Mie îmi dați voie să mă retrag. (Iese).

Cucu își face de lucru lipind burduful aparatului de fotografiat. Intră Cucu aducând un platou cu o carafă de bere și două pahare. El își toarnă puțin. Coboară capetele tăcuți amândoi și duc paharele la gură. Firică bea lacom dar se scutură curentat și-l stropește pe Cucu din cap până în picioare, jetul de lichid părând a nu se mai termina. Orice truc, o pompiță bine camuflată sau altceva pentru lungirea momentului va fi binevenit. Cucu face eforturi zadarnice să se ferească.

CUCU: Ce este domnu' Firică?
FIRICĂ: Ce este domnu' Cucu?
CUCU: Bere, ce să fie.
FIRICĂ: Da' eu nu beau bere nici mort. Dumneata n-ai știut?
CUCU: Nici mort ? (privirile li se îndreaptă spre pat, mișcări afirmative din cap).
CUCU: Dar dumneata ce bei, mă rog dumitale?
FIRICĂ: Eu nu beau decât jinars. Răchie întoarsă. De două ori.
CUCU (nedumerit) : Întoarsă ? Și o bei de două ori???
FIRICĂ: Ori bei ceva ca lumea, ori nu mai bei nimic!
CUCU: Aha, am înțeles. Vodcă Stalicinaia. Ai dreptate, așa beau oamenii puternici. Vă aduc tăria și apoi plec imediat la Nufărul.

Cucu se întoarce cu același platou pe care se află două păhărele și o sticlă decor împletită. Toarnă fotografului și se retrage prudent din prejma sa.

CUCU: Vă rog, serviți.
FIRICĂ: Cu plăcere. (Cucu iese).
FIRICĂ: Bună licoare. Bună licoaree. (Bea câteva păhărele și trece la lucru). Zâmbiți vă rog. Așa, așaaa. Încă odată. Așaaa. Mulțumesc. Ce moartă frumoasă bre !

Cucu apre în prag pe ultima lui replică, își pune mâinile în cap și se retrage.

FIRICĂ: Zâmbiți vă rog. (Bea din nou). A murit scorpia.. Ați scăpat de ea. Zâmbiți vă rog. Unul mai puțin la întreținere. Zâmbiți vă rog.. Încă odată. Așaaa. Mulțumesc. Zâmbiți, vă rog... zâm... zâm... zâm... zât! Ptiu că asta nu-i a bună. În viața mea n-am mai văzut o moartă care să zâmbească la fotograf (strânge pumnii, închide ochii, se ciupește, își trage palme din ce în ce mai tare). Nu visez. Sunt treaz. Treaz și nemâncat. Iar ea e moartă. Moartă definitiv. În rest nimic.
CUCU (în prag) : Aveți nevoie de ceva? S-a întâmplat ceva?
FIRICĂ: Ce să fie? Nu e nimic. Asta e și pace bună !  (Cucu iese). Nu. Nu se poate. Să mai trag o dușcă să prind curaj. (Bea) Zâmbiți vă rog. (Se împleticește, ia cadre din cele mai năstrușnice poziții : peste cap, pe deasupra umărului, cu capul în jos privind-o printre picioare). Zâmbiți vă rog. Așaaa. Îmi place nurlia. Stai așa bre că nu mergem la expoziția de stafii (bea din nou). Ce bună ai fi tu de stafie ! Dar ți-au pus aștia pielea pe băț. Gata ! S-a zis cu tine. Noroc că ăia de la tăbăcării nu cumpără și piei de stafii că altminteri...

Coana mare dă semne de nervozitate, strânge din dinți, își încleștează mâinile, se ridică în capul oaselor dar când se întoarce Firică își reia poziția obișnuită. Scena se repetă de câteva ori. Pândă reciprocă. Imprudentă coana mare îi dă cu tifla. Firică o surprinde.

FIRICĂ: Văleu, n-a murit cotoroanța. N-a murit cotoroanța!
COANA MARE: Cum ai zis, mă'? (Se ridică din pat) Ia mai zi, mă', odată.
FIRICĂ: Mă mănâncă. Mă mănâncă. Ajutoor!
COANA MARE: Te bucurai că mi-au pus aștia pielea pe băț, hai? Eh, află tu că ăștia n-au băț pentru pielea mea, așa să știi. (Mereu imprevizibilă, își saltă rochia și fuge după el).
Stai așa fotografule.
FIRICĂ: Stafia! Stafia! Stafia comunismului! Domnu' Cucu ajutor veniți repede că eu nu sunt asigurat pe anu' ăsta.
COANA MARE: Stai așa, mă', că am eu o vorbuliță cu tine.
CUCU: Stai dumneta, stau și eu. Că pe dumneata nu te aleargă nimeni. Dacă nu, fugim amândoi ca la crosul tineretului.

Coana mare își prinde rochia în brâu, mai fuge o repriză după fotograf care se refugiază pe masă și, finalmente pe pervazul ferstrei cu bucluc, ca spre ultima sa cale de salvare.

COANA MARE: Nuuuu!
FIRICĂ: Ba da.
COANA MARE: Ba nu.
FIRICĂ: Ba da. Uite-așa.
COANA MARE: Nu săriiii!
FIRICĂ: Decât să cad viu în mâna scorpiei, mai bine mă arunc pe fereastră. (Sare. Zgomot cunoscut de acum, subliniat muzical).
COANA MARE: (fugind la geam): Aparatul, aparatul, ai grijă de aparat. Odată am vrut și eu să văd cum îmi stă moartă și uite ce a ieșit.

Intră Cucu. Îl lovește bărbătește în stomac făcându-l să semene cu un semn de întrebare, urmează apoi o lovitură de carate în ceafă. Cucu se face mic de tot. Îi țipă în ureche.

COANA MARE: Fugi după el, Cucule. (Îi arată pe unde a sărit). Și să vii cu el în dinți. (Cucu se uită pe fereastră).

COR STÂNGA: Mai sare unul.
COR DREAPTA: Mai ceva ca la spitalul nouă.
COANA MARE: Să nu vii fără el că te belesc. Și eu nu țin cuci beliți la ușa mea. M-ai auzit?
CUCU: Am auzit dar nu mi-ai spus de unde să-l apuc.
COANA MARE: Aparatul Cucule mă interesează, nu fotograful.

Pași pe scări. Intră brancardierul nr. 1 purtând targa căreia i-a montat la cap o roată ca s-o poată căra singur. Poartă halat fără mâneci de la reformă. Urmează Cucu ținând în dinți sacoșa cu aparatul fotografului. Firică ghemuit pe targă. Apoi tânăra subofițer, doamna Cucu. Brancardierul îl răstoarnă pe Firică în mijlocul scenei iar acesta se vaită continuu în timp ce coana mare se repede la Cucu încercând să recompună din bucăți, aparatul de fotografiat.

COANA MARE: Pozele, vreau poezele mele să văd cum îmi stă moartă. (Se repede la Firică, îl lovește fără milă, îl ridică în sus).
FIRICĂ: Aparatul meu, aparatul meu ce s-a ales din el...
BRANCARDIERUL (lui Firică): Achitați factura domnule că mai am o groază de comenzi. Nici nu știți ce greu atârnă un om bolnav. Aproape ca un mort.
FIRICĂ: Dar eu nu sunt bolnav deloc.
BRANCARDIERUL: Oamenii sănătoși coboară pe scări, nu sar pe fereastră.
FIRICĂ: În condiții normale, da. Dar în caz de forță majoră... (Arată spre coana mare) N-ai ce să faci!
BRANCARDIERUL: Banii domnule că mă grăbesc și vezi că nu o ducem deloc pe roze, asta... pe trandafiri. Schema noastră s-a redus cu cincizeci la sută. Condiții grele ce mai...
FIRICĂ: Bine, bine (plătește mormăind).
BRANCARDIERUL: Sper că ăsta e ultimul pe ziua de azi. (Cere bani și de la Cucu).
CUCU: Păi nu ți-a plătit dânsul?
BRANCARDIERUL: Da, dar numai pentru mine. Vreau și pentru colegul meu (arată la roată).
CUCU: Roata, roata. Roata merge singură. Te pomenești că dumneata ai inventat-o, aud?
BRANCARDIERUL: Prototip. Unicat. Singura targă cu roată din lume. Nu vezi că fac probele pe banii mei? Ăia de sus au refuzat să mi-o patenteze tot din lipsă de fonduri. Dacă vrea să mai sară cineva... (Iese).

Coana mare nu stă o clipă locului: răsucește dezamăgită resturile aparatului fotografic, face semne de amenințare către Firică.

DOAMNA CUCU: Tu ce faci acasă în lipsa mea? Arunci oameni pe fereastră?
CUCU: Eu n-am aruncat pe nimeni pe fereastră.
DOAMNA CUCU: N-ai aruncat pe nimeni?
CUCU: N-am aruncat pe nimeni.
DOAMNA CUCU: Sar ei singuri, nu?
CUCU: Da, sar ei singuri. Intră pe ușă și la plecare sar pe ferastră.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Trebuie să facem un proces verbal că așa nu se mai poate (Scoate un bloc- notes, privește pe fereastră).
COR STÂNGA: Stați așa că mai sare cineva.
COR DREAPTA: Aoleu, dacă încep să sară și ăștia în uniformă...
TÂNĂRA SUBOFIȚER: S-a terminat programul. Puteți să mergeți acasă. Azi nu mai sare nimeni pe fereastră.
COR STÂNGA: Da, dar noi tot nu plecăm.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: De ce nu plecați oameni buni?
COR DREAPTA: Dacă plecăm, sigur mai sare cineva.
COR STÂNGA: Și atunci pierdem spectacolul.
TÂNĂRA SUBOFIȚER (plecând de la geam, se adresează lui Cucu): Eu ies din tură peste o jumătate de oră. N-ar fi bine să vă trimit aici schimbul meu? (Arată la fereastră).
CUCU (uitându-se întrebător spre Doama Cucu și spre Coana mare): Astăzi, chiar că nu mai sare nimeni. Destul, că ajungem la balamuc.
TÂNĂRA SUBOFIȚER: Atunci mie să-mi dați voie să mă retrag (Iese).
COANA MARE (lui Firică): De ce n-ai avut grijă de aparat, mă' mototolule ? Pentru tine am pierdut eu o zi întreagă să mă gătesc moartă ?!
FIRICĂ: Și mie îmi pare rău. De unde să știu eu că moarta era vie ?
COANA MARE: Când oi mai muri altădată, să știi că nu te mai chem. Acum poți să pleci.
FIRICĂ: Acum poți să pleci, acum poți să pleci... Ușor îți vine dumitale să spui asta dar pe mine cine mă despăgubește ? Aparatul ăsta mi-l adusese tata mare de la un târg de mărfuri generale din Kensington. Ați auzit vreunul dintre voi de Kensington? Sigur că n-ați auzit. Ken-sing-ton... Dacă vreți vă mai spun odată.
COANA MARE: De unde zici că ți-l adusese tac-tu mare, mă'?
FIRICĂ: Tocmai din...
CUCU și DOAMNA CUCU: Tocmai din Ken-sing-ton. Nu de ici de colea.
FIRICĂ (mândru) : Așa este.
COANA MARE: Ia ascultă, mă' sfrijitule, că dacă mă uit mai bine la tine, parcă te cunosc de undeva. Nu cumva, nu cumva... Ia spune tu...
FIRICĂ: Ce, nu cumva, nu cumva, Ce să mai spun după atâta pagubă ?
COANA MARE: Mă, nu cumva tac-tu mare a avut prăvălie la Căzănești? Fitil de lampă și covrigi ? Caiele și potcoave? Sugiuc și porumb fiert? Turtă dulce și petrol lampant ? Scobitori și... nu mai știu eu ce?
FIRICĂ: A avut, n-a avut. Le-a luat cine le-a luat și acum ce-i cu asta?
COANA MARE (semnificativ): Va să zică tu erai ! (Ridică tonul, bate din picior, Firică îngrozit). Și în timp ce ăla bătrânu' adormea cu sticla-n mână printre butoaiele din cramă cine servea clienții dacă nu tu, mă' pezevenghiule?
FIRICĂ: Asta făcea orice băiat de prăvălie. Când mă gândesc la vremurile alea ce tânăr și chipeș eram pe atunci... oho! Acum parcă îmi vine să plâng și nu știu de ce.
COANA MARE: Și nu aveai tu acolo o drăguță, pe nevasta lu' Gheorghe Surdu, de-i zicea lumea Mutulică?
FIRICĂ: Oh, ce femeie aprigă era bre ! (Soții Cucu ies).
COANA MARE: Noaptea se culca în grădină dar după miezul nopții cu cine se întâlnea ea, ia spune, crai bătrân, cu cine ? Cine o trezea pe ea după cântatul cocoșilor ?
FIRICĂ: Mutulică?
COANA MARE: Sictir pezevenghi bătrân, sictir! Da' zi mai repede să nu mă înfurii.
FIRICĂ: Își lega de cu seară degetul mic de la picior cu o ață...
COANA MARE: De borangic.
FIRICĂ: Pe care o scotea pe sub uluci. Eu doar trăgeam de ață atâtica bre, nu mai mult și săream gardul una-două că eram chipeș și bine legat.
COANA MARE: Erai pe dracu' să te ia! Într-o noapte ai tras prea tare de ață...
FIRICĂ: Iuu, ce nerăbdător eram!
COANA MARE: Ai făcut zgomot și l-ai trezit pe Mutulică.
FIRICĂ: El a crezut că era capra din țarc și a zis odată cu năduf : Ța, capră, lasă-mă să dorm.
COANA MARE: Dar tu ghiavole, nu te-ai astâmpărat și ai tras și mai tare de ață.
FIRICĂ: De borangic.
COANA MARE: Și l-ai înfuriat pe Mutulicăăăă.
FIRICĂ: Nerăbdătoriu cum eram...
COANA MARE: A mai zis Mutulică o dată: Ța capră că te belesc și s-a pus Mutulică la pândăăă. Dar tu...
FIRICĂ: Știu că am tras din nou de ață...
COANA MARE: De borangic.
FIRICĂ: Dacă fierbea sângele în mine...
COANA MARE: Atunci a pus Mutulică mâna pe topor și a tăbărât pe biata capră: Când oi zice eu "Ța", apoi "Ța" să rămână! În loc săpună parul pe tine, a omorât biata capră.
FIRICĂ: pe mine nu putea să pună parul că eu ajunsesem de mult la prăvălie și trăsesem zăvorul, așa să știi matale.
COANA MARE (cu tâlc): Fierbea sângele în tine, nu alta.
FIRICĂ: Fierbea, fierbea dar când o văzut toporul s-a liniștit... dintr-odată.
COANA MARE: Și a ajuns omul de brezaie în sat din cauza ta. Nu mai putea bietul de el să scoată capul în lume că cine-l întâlnea, în loc de bună ziua, îi zicea făcându-i cu ochiul: Ce-ți mai face Mutule, capra?
FIRICĂ: Ooh, îmi amintesc că un timp umbla cu toporișca la brâu să nu se mai lege nimeni de el.
COANA MARE: Într-o zi n-ai avut ce face și l-ai oprit și tu pe drum...
FIRICĂ: Și parcă a vorbit gura fără mine: Ce-ți mai face domnu' Mutu capra, e bine sănătoasă?
COANA MARE: Mare noroc ai avut.
FIRICĂ: A început să alerge după mine dar s-a împiedicat într-un gard de cătină că
altminteeri...
COANA MARE: Patramă te făcea Mutulică, nu alta. Așa să știi.
FIRICĂ: Daaa, aici am avut mare noroc că era ăsta un zdrahon cât toate zilele. Așa noroc mai rar.
COANA MARE (schimbare totală de ton): ia mai zi mă' o dată.
FIRICĂ: Mare noroc am avut.

Studiu reciproc prelungit, de nimic bun prevestitor.

COANA MARE (dezlănțuită): N-ai avut noroc nenorocitule, că te-am prins, asta e!
Te-am prins după ce te-am căutat o viață întreagă. Crai bătrân, hodorogule, pocitanie, muma pădurii, asta ești. Mi-ai promis că mă iei de nevastă și ai dat bir cu fugiții. Mi-ai promis că mă iei de nevastă, sau nu? Ai uitat ce declarații înfocate erau atunci la gura ta?
FIRICĂ: Ce-am spus, ce-am spus, că nu-mi mai amintesc nimic. Sigur am spus vreo prostie, ce nu spune omul la supărare?
COANA MARE: Nu așa craiule, că nu erai la supărare. Nuuu, erai la bucurie, asta e. Și acum te faci c-ai uitat, hai? Mă scoseși din minți și acum, poftim la el că face pe uitucul.
FIRICĂ: De asta cu bucuria, nu-mi amintesc deloc și pace bună.
COANA MARE: Cine știe câte femei tinere și frumoase au rămas fără inimă din cauza ta. Toată viața te-am căutat de atunci dar uite că n-ai avut norocul să scapi.
FIRICĂ: Efortul ăsta merită o recompensă mai bună decât pot eu să ofer.
COANA MARE: O recompensă mai bună decât poți tu să oferi? Toți bărbații sunt așa mincinoiși ca tine, mă'? Lasă că te dreg eu cu ceaiuri de buruieni. Știu eu niște rețete a-ntâia. Dar n-aveam pe cine să le încerc.

Pornește brusc spre Firică, acesta începe să alerge în jurul mesei, vociferări, se împiedică unul, se împiedică și celălalt, cad amândoi.

COANA MARE: Ți-am spus că pun eu laba pe tine, crai bătrân? Ai furat cât ai furat dar acum ți s-a-nfundat!
FIRICĂ: Ce tot îi dai cu crai bătrân, crai bătrân? De-acum am rămas numai bătrân, fără crai. Așa să știi.

Încercând să se scoale, se împiedică unul pe celălalt. Intră Cucu, își pune mâna la ochi și se retrage.

COANA MARE: Rochia mea de mireasă, ai grijă de ea că îmi mai trebuie. Și chiar foarte curând. Nu-i așa?
FIRICĂ: Degeaba, degeaba că aparatul s-a stricat.
COANA MARE: Care aparat mă' ticălosule?
FIRICĂ: Ăla cu care făceam poze, adus de tata mare de la...
COANA MARE: Kensington. Las' că știu eu.
FIRICĂ: Păi, nu mai vrei să vezi cum îți stă moartă de vie? (Intră doamna Cucu).
DOAMNA CUCU: Ce faceți voi aici?

Cei doi își aranjează ținuta. Coana mare îl ia de mână pe Firică smucindu-l mai bărbătește și amândoi fac un pas înainte.

FIRICĂ: Eu... Noi...
DOAMNA CUCU: Voi, ce?
COANA MARE: Lasă-l dragă, nu vezi ce emoționat este? Mi-a cerut mâna și noi...
DOAMNA CUCU COANA MARE FIRICĂ:
COANA MARE + FIRICĂ: Ne căsătorim, asta este.
CUCU COANA MARE: Uită-te la el cât este de nerăbdător.
DOAMNA CUCU: Așa este domnu' Firică?
COANA MARE: Oh, dac-ai ști ce zace într-unul ca ăsta. Cât îl vezi de subțire, așa ca un țâr cum e el.
FIRICĂ: Aici este o neînțelegere veche de o viață.
COANA MARE: Lasă mă' mototolule, că orice ghinion aduce noroc până la urmă. Ai să vezi tu c-a dat norocul peste tine, nu alta. (Doamna Cucu iese și se întoarce cu un buchet mare de flori).
DOAMNA CUCU: Felicitări domnu' Firică.
FIRICĂ: Felicitări la mama dumneavoastră, nu la mine. (Coana mare îl cheamă la ordine din priviri plus un ghiont, intră Cucu aducând o sticlă de șampanie.)
CUCU: Felicitări pentru tinerii miri. Cum e domnu' Firică să te măriți la vâțrsta a treia?
FIRICĂ: Nu eu... dumneaei. Adică eu nu...
COANA MARE: Ai văzut ce îndrăgostit este? Nici nu mai știe ce spune, săracul de el! Și acum fii atent martalogule, să te ții tare. Cât poți tu de tare. Măcar o dată în viață.
FIRICĂ: Dar eu nu vreau să mă țin tare deloc.
COANA MARE: Ochii la mine că te calc eu pe picior când trebuie să spui DA.

Muzică solemnă de oficiere. Coana mare și Firică detașați de restul grupului. Se aude tușitul discret al ofițerului de stare civilă și bobârnacele date microfonului pentru probă.
VOCEA OFIȚERULUI DE STARE CIVILĂ (nazal, fonfăit): >Cetățeană caoana Mare, de bunăvoie și nesilită de nimeni consimți săiei în căsătorie pe cetățeanul... Cum ai zis că te cheamă dom'le_
FIRICĂ: Firică. Nici asta nu ești în stare să ții minte?
VOCEA... : Tirlică, asta e... In sfârșit.
COANA MARE: da,da. Sigur că da.
VOCEA... : Cetățene, ...
FIRICĂ: Firică. Fi-ri-că.
VOCEA... : Cetățene Fir... Firfirică, de bunăvoie și nesilit de nimeni consimți să te ia în căsătorie dumneaei, Coana mare?
FIRICĂ: Pe mine mă cheamă Firică, nu Firfirică, ai înțeles?
VOCEA... : Gata, gata nu mai vorbi atâta că s-a terminat.

Felicitări, pupături ca la revistă, Intră Escrocul, Halviță și Tânăra subofițer care aduc cadouri și felicită pe noii căsătoriți.

ESCROCUL (îi dă lui Firică un buchet mare de flori artificiale): Pune-le bine bă-bătrâne că sunt proaspăt vopsite și nu știi niciodată când mai ai ne-voie de ele. Și dacă vrei să te scap eu de băbătia (arată la Coana mare) te fac invizibil c-am mai făcut și pe alții. Te caută baba ca orbetele zua în amiaza mare.
HALVIȚĂ: Săru' mâna Coană Mare. Ce tânără și frumoasă este mireasa noastră (încearcă să-i scoată inelul din deget, se ferește de tânăra subofițer, ia cutia de bomboane, îi bagă lui Firică o bomboană în gură, ascunde cutia sub haină).
TÂNĂRA SUBOFIȚER (aduce un landou dublu, mare cât toate zilele):Poate o să aveți nevoie de așa ceva și cât de curând, nu?
COANA MARE: Poftim de te uită boșorogule, acum ne trebuia și nouă o poză. Măcar de la nuntă să păstrez și eu oamintire dacă de la moartea mea nu am putut.
FIRICĂ: (aduce din culise aparatul de fotografiat reparat între timp, îl pune pe trepied, și se grupează toți în centrul scenei). Aparatul meu de fotografiat adus de tata mare...
TOȚI: De la un târg de mărfuri generale din Ken-sing-ton!

Sfârșit